Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
7 tips til å redusere plastforbruket | Klardag
Grønnere hverdag

7 tips til å redusere plastforbruket

En pose her og en pose der – og en pose i havet. Ja, plast omringer oss og ofte havner det på avveie i naturen. Heldigvis finnes det mange gode og grønne alternativ og tips for å redusere vårt daglige forbruk av plast.

Reduser plastforbruket med Klar Totebag. Foto

1. Ta med din egen pose

I Norge bruker vi én milliard plastposer i året. Beløpet i Europa ligger på godt over 100 milliarder plastposer årlig – der knappe 90 milliarder er tynne engangsposer. Åtte milliarder av disse havner i naturen. Tallene kommer fra EU-kommisjonen.

De tydelige ulempene med plastposer er at de primært er laget av råolje og er vanskelig å bryte ned i naturen. Likevel krever produksjon av papir- og bomullsposer et stort karbonavtrykk og store mengder med vann.

Derfor kommer det viktigste du må huske: Gjenbruk! Uansett hva slags pose du velger, er det best om du bruker den så mange ganger som mulig. Et handlenett kan brukes igjen – og igjen, i motsetning til poser av plast og papir som det kanskje går hull i etter engangsbruk.

2. Unngå unødvendig plastemballasje

Plastemballasje har en viktig funksjon: Å sørge for at varene holder seg lengre og dermed minimere matsvinn. Og hvis vi ser på matvarens CO2-utslipp, utgjør emballasjen en svært liten del sammenlignet med selve produksjonen og transporten.

På den andre siden kaster vi ekstremt mye avfall. I snitt kastet nordmenn 237 kilo husholdningsavfall i 1992. I år kaster vi i snitt 425 kilo, og totalt kaster vi 2 288 000 tonn avfall. Mye av dette er unødvendig emballasje. Så hva kan vi gjøre?

Hva med å kjøpe frukt og grønt i løsvekt og ta med egne fruktposer? Vi hiver inn et tips om de single bananene her også – det er stor sannsynlighet at de ender som matsvinn om ingen velger dem. Å handle på steder som setter fokus på mindre emballasje, er også et godt tiltak. Husk også din egen to-go kaffekopp.

3. Oppbevare matrester i glass

Vi utvider det overnevnte tipset med hvordan du kan redusere bruken av engangsemballasje i hjemmet ditt. Mange bruker plastpose til å oppbevare matrester, og det er selvfølgelig bra for å unngå matsvinn – det er viktig å spise opp maten.

Men det finnes mange bærekraftige alternativ til plastposer, som for eksempel glass, rustfritt stål, eller plastbeholdere uten BPA, PVC og ftalater.

4. Velg kosmetikk uten plast

Kosmetikk med plast høres ikke tiltrekkende ut, men hvis du tar en nærmere kikk på ingrediensene i produktene dine vil du oppdage at det er plast i noen av dem. Betegnelsene PE, polyethylene eller polypropylen betyr at produktet inneholder plast.

Du kan også velge produkter som er Svanemerket, da er det garantert at produktet du kjøper ikke inneholder mikroplast. Et annet tips er å laste ned appen Beat the Microbead, skanne produktet og sjekke om det inneholder mikroplast.

5.  Kjøp klær i naturmaterialer

Problemet med syntetiske klær er at de avgir mikroplast ved klesvask som kan ende i havet gjennom avløpsvannet. For å unngå plast i klær bør du velge annet enn syntetiske materialer som polyester, nylon, akryl og elastan. Naturlige materialer som for eksempel bomull og ull er et bedre valg.

Det er også viktig å huske at klesproduksjonen generelt er vanskelig for klimaet. Det krever store landområder og store mengder vann å produsere materiale til tekstil. For å oppnå en mer miljøvennlig garderobe, bør du bruke klærne dine lengst mulig og ikke handle unødvendige plagg du ikke kommer til å bruke.

6. Plast skal kastes i plastavfall

Vi kan kutte ned på forbruket av plast, men det kan være vanskelig å unngå det helt. Når et av de største problemene med plast er den mange hundre årene det tar å bryte plasten ned, er det viktig å kaste riktig. Gjenbruk, resirkulering og sortering av plastavfall samt kaste i riktig søppelkasse, er noe vi alle kan bli flinkere til.

Husk at Klar-produktene er laget av 100 prosent gjenbrukt PET plast, og vi ønsker å bruke flaskene igjen. Når flasken er tom trenger du ikke skylle eller vaske – du må bare sørge for å resirkulere dem i plastavfallet. Såperestene hjelper resirkuleringmaskinene med å vaske all annen plast rent, så alle Klar-variantene kan resirkuleres uten å skylles. Korken kan sitte på.

7. #plukkanopp

Det er mange ting du kan gjøre for å redusere ditt eget plastforbruk, men hva med alle som kaster avfall i naturen? Plast på avveie er et stort problem, og en av de beste tingene du kan gjøre er å samle avfall når du ser det. Det kan være en plastflaske som flyter i vannkanten eller søppel som ikke hører hjemme i skogen, på fjellet eller rett og slett på gata. Det krever ikke mye og kommer til å utgjøre en forskjell.