Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Bli kjent med: Mannen bak Klar-emballasjen, Bård | Klardag
Grønnere hverdag

Bli kjent med: Mannen bak Klar-emballasjen, Bård

La oss bli litt bedre kjent med personene bak Klar. Først ut er Bård. Natur har alltid vært en del av livet hans og i dag jobber han med å skape bærekraftige løsninger for Klar.

Bård, emballasjeansvarlig for Klar. Foto

Det har skjedd mye med bevisstheten rundt bærekraft de siste årene, og nordmenn blir stadig flinkere til å ta både riktigere og mer bærekraftige valg. Likevel må vi tørre å stille spørsmål til status-quo og utfordre oss selv om vi skal få til et ordentlig grønt skifte  – for dette skiftet er viktig slik at vi behandler naturen på en måte som viser at vi har tenkt til å bli på denne fantastiske, blå planeten.

Det mener i hvert fall Bård, som i tillegg til å ha hovedansvaret for utviklingen av emballasjen til Klar, har bidratt på flere områder i utviklingen av serien. Bård er for eksempel grunnen til at du sparer verden for 60-70 prosent CO2-avtrykk når du kjøper Klar, siden flaskene er av resirkulert plast istedenfor ny.

– Det er veldig spennende å få ta del i denne reisen vi har lagt ut på. Ikke minst er det veldig motiverende å ha muligheten til å påvirke verden i en mer grønn retning. Vi vil ikke greie å løse bærekraftsproblemet med én produktlansering. Det er summen av alt vi gjør som har en stor effekt. Det er viktig å ta med seg i hverdagen!

Bård har utvilsomt både gode tanker og ideer om miljø og bærekraft, og vet hvordan han skal gjøre ideene til konkrete handlinger. Men når startet denne interessen?

Det er summen av alt vi gjør som har en stor effekt. Det er viktig å ta med seg i hverdagen!

Omringet av natur

Med Lillomarka på alle sider, var oppveksten til Bård på Oslo øst, nærmere bestemt på Romsås, fylt med mye friluftsliv. Det var alt fra fisking i de lokale favorittvannene om sommeren, til snøhuleturer med kamerater om vinteren.

Det er liten tvil om at natur alltid har vært en del av livet hans, men selv tror han at interessen for natur og bærekraft ble plantet gjennom jobben med utvikling av munnhygieneprodukter for Jordan.

Bård, som i dag er Sustainability Innovation Manager i Orkla Home & Personal Care, startet i selskapet som produktutvikler for Jordan i 1999. Gjennom jobben ble det ofte reiser til Østen, og da spesielt Kina. Den massive forurensningen, det enorme forbruket og ikke minst tettheten i de gigantiske byene gjorde et sterkt inntrykk på han.

– Alle disse tingene ga et tydelig bilde av at vår tilværelse på jorden på langt nær er bærekraftig, og at vi ikke vil kunne fortsette slik inn i fremtiden.

Store kontraster, nye perspektiv

To år etter oppstarten i ny jobb pakker Bård tursekken og setter seg på et fly med en kamerat. Destinasjonen, som blir den avgjørende spikeren i kista for bærekraftsinteressen, er Alaskas villmark og målet er en 30 mil lang kanotur gjennom den urørte, ville naturen i vestlige Nord-Amerika.

– Tiden stod nesten stille i disse ukene, og det eneste som eksisterte for oss var den urørte naturen og alle dyrene vi møtte på veien gjennom villmarken, forteller han.

De tre ukene i Alaskas villmark stod i ganske stor kontrast til reisene i Østen, og ga helt nye perspektiver på naturen og hvor ufattelig vill og vakker den kan være.

– Kontrasten gjorde at interessen for bærekraft utviklet seg og overbevisningen om at vår tilværelse her på jorden kan løses økte, slik at mine barn og de som kommer etter dem igjen arver en frisk klode.

Vår tilværelse her på jorden kan løses, slik at mine barn og de som kommer etter dem igjen arver en frisk klode

Vi kan alle påvirke

– Som et av verdens rikeste og beste land å bo i, så er det vår plikt å gå foran som gode eksempler. Vi gjør det med for eksempel elektrifiseringen av persontrafikken og returordninger som pantesystemet, men vi kan gjøre så mye mer, sier Bård.

Han har flere gode råd vi alle burde følge i hverdagen for å få en mer bærekraftig livsstil. Det enkleste, og kanskje vanskeligste, er å bli mer bevisst.

– Det for lett å forbruke ressurser helt ubevisst, men det har også blitt lettere å bli mer bevisst for vi er mer opplyste enn tidligere. Alle kan tenk seg litt ekstra om: “Trenger jeg egentlig denne selv om den er billig? Holder det med én?”

Kanskje det enkleste du kan gjøre for å komme i gang med det grønne skiftet, er kildesortering og gjenbruk.

– Skal du kaste noe så sørg for at det blir kastet riktig. På den måten kan ressursen som er i avfallet bevares og noe nytt kan skapes. Kjøp brukt når det er mulig, og selge eller gi bort ting istedenfor å kaste dem. Sannsynligheten for at noen andre kan ha nytte av det kan være stor selv om det ikke lenger har noen verdi for deg.