Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Bli kjent med SoMe-ansvarlig for Klar, Ingvild | Klardag
Grønnere hverdag

Bli kjent med SoMe-ansvarlig for Klar, Ingvild

Har du lest noe fra oss på sosiale medier eller sendt oss en melding, så har du mest sannsynlig fått svar fra denne dama. Dialog-entusiasten vår har genuint tro på at vi lager en grønnere hverdag sammen. Bli litt bedre kjent med Ingvild!

Ingvild er SoMe-ansvarlig i Klar. Foto

Inspirerende Ingvild er gründer i eget selskap, hvor hun jobber med digital kommunikasjon og sosiale medier – noe hun har gjort siden 2009. Gjennom årene har hun jobbet med blant annet Miljødirektoratet og 5 for hvalen, rett og slett fordi det føles riktig å jobbe for gode saker istedenfor å promotere overforbruk.

– Som gründer, er det ingen selvfølge at man får jobbe bare med ting man virkelig har tro på og mennesker man trives godt sammen med. Men det har jeg virkelig funnet både i det Klar står for og jobber mot, og med alle de dyktige folka som jobber med Klar hver dag, forteller Ingvild.

Og det er ingen tvil om at vi digger å ha Ingvild med på laget. Siden våren 2017 har hun stått i spissen i våre sosiale medier, og sørget for at du får svar på det du lurer på – samtidig som vi får tilbakemeldingene og ønskene deres. Sammen med dere har vi jo klart å gå fra 7 til 14 produkter på under to år.

Men la oss dra tilbake til start.

‘Bærekraftig’ oppvekst

I ei lita bygd i Gjøvik kommune, i de dype skoger i Øvre Snertingdal, vokste Ingvild opp med to storebrødre og en lillesøster, i tillegg til mamma og pappa. Foreldrene brukte aldri ordet ‘bærekraft’, men det var ingen tvil om at familien levde på det vi i dag kaller en bærekraftig måte.

– Det har alltid vært kortreist mat på bordet, i form av potetplukking i onkels åker hver høstferie, plukking av sopp, bærsanking av blåbær, multer og annet snadder. Hver sommer plukket vi jordbær som vi deretter syltet sammen med mamma, og med en pappa som er jeger, var det skikkelig matauk hver høst, forteller hun.

Klærne var arvet av storebrødrene, og ting ble brukt til de var utslitt. Kunne det bygges om, sys om, eller lappes – ja, da ble det det. Og måtte det kastes, så ble det sortert og resirkulert.

– Det var helt naturlig for dem, og det ble helt naturlig for oss ungene. Jeg er veldig glad jeg vokste opp på denne måten, fordi det å kjøpe noe bare for å kjøpe var aldri et alternativ. Nå som jeg bor på Tøyen i Oslo, får jeg ikke gjort matauk på samme måte, men verdiene deres om å ta vare på det man har har jeg tatt med meg.

Gi mer enn du tar

– For meg handler bærekraft om å gi mer tilbake til jordkloden enn vi tar fra den, forteller Ingvild, som samtidig forteller at interessen for bærekraft bare har blitt større ved å få jobbe med Klar.

For det var først da hun møtte #bosslady Anne som satte ord på en del ting hun har tenkt på, men ikke klart å formulere, at hun skjønte at interessen var såpass stor.

– Kanskje fordi jeg har hatt en oppvekst som naturlig har vært bærekraftig. Kanskje fordi jeg aldri har vært særlig interessert i shopping eller å bruke penger på unødvendige ting. Men da jeg møtte Anne i starten av 2017, ble det veldig tydelig for meg at det å jobbe for en mer bærekraftig framtid var veien å gå, forteller hun.

Men etter å ha jobbet med Klar i to år og hatt bærekraft i fokus, syns hun at vi nordmenn er bærekraftige?

– Det er noe i at ‘ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt’. Jeg opplever at mange er veldig bevisste og gode på at alle kan bidra, sier hun.

Hun forteller videre at en av de beste tingene med å jobbe med sosiale medier at at man får komme tett på folk – og med Klar er folk utrolig rause med tilbakemeldinger og meninger.

– De deler tanker, forslag og ønsker, og de sier klart ifra hvis de lurer på ting. Det har virkelig vært en moro, lærerikt, inspirerende og interessant å få lære av og diskutere med de engasjerte folkene der ute.

Grønne tiltak

Om den grønne oppveksten på landet har påvirket hvordan voksne-Ingvild tenker og gjør i dag? Ja, kan vi ikke si det da? Hun har i hvert fall mange gode tiltak som ikke krever så mye.

– Når du har skikkelig lyst til å kjøpe noe: Ikke kjøp det med en gang. Hvis du fremdeles har lyst på det en uke senere, da er sjansen stor for at du faktisk kommer til å få brukt for det.

Metoden lærte hun av sin kloke mor, mens Ingvild var tenåring og ønsket seg “kule merkeklær”. Hun fikk summen “den kule buksa” kostet og friheten til å kjøpe den selv, istedenfor å få selve buksa i gave.

– Ved å gi med penger kunne jeg selv velge om jeg fremdeles ville ha buksa når jeg måtte betale den med kontanter, eller om jeg ville spare pengene, og eventuelt bruke dem på andre ting.

Både familie og økonomi virker å være viktig for Ingvild, som har flere tips som både er godt for miljøet og lommeboka.

– Familien min gjorde noe jeg trodde skulle bli skikkelig kjipt, men som ble ordentlig digg: Vi dropper gaver til hverandre til jul og bursdager. Istedenfor går vi ut og spiser sammen eller finner på noe gøy sammen. Jeg trodde særlig julaften skulle bli stusselig, men det endte opp med at vi pratet og delte ideer om hva vi skulle finne på, istedenfor at alle satt og så på hver sin gavehaug, forteller hun.

Og hvilken gave er bedre enn tid? Tid til familie, tid til kos og hygge. Ingen gave er bedre enn det, vil vi tørre å påstå.