Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Grønne festivaler: Øyafestivalen | Klardag
Grønnere hverdag

Grønne festivaler: Øyafestivalen

Ikke bare har Øyafestivalen vokst seg til å bli Norges største musikkfestival, den er også blitt kåret til den grønneste i Europa. Men hva gjør festivalen så grønn, og hva kan vi lære av den?   

Øyafestivalen. Foto

Da non-profit organisasjonen A Greener Festival i fjor skulle dele ut pris til en festival som jobber aktivt med bærekraft og miljø, var det ingen ringere enn Øyafestivalen som toppet lista og vant “Outstanding Achievement”.

Siden 2007 har A Greener Festival vurdert over 400 festivaler og eventer, og kriteriene blir stadig strengere og nåløyet trangere. Alle søkere gjennomgår en grundig vurdering av miljøarbeidet og blir vurdert på 11 områder. Her er transport, avfall, energibruk, vannforbruk og lokal påvirkning inkludert.

Hva gjør Øyafestivalen så grønn?

Øyafestivalen jobber året rundt for å finne miljøvennlige løsninger, og er opptatt av at arbeidet de gjør nytter. Samtidig skal det inspirere andre til handling. Så la oss se på noen av tingene som gjør festivalen så grønn:

Innkjøp

Øya har som mål å velge produkter som belaster miljøet minst mulig under produksjon, når det er i bruk og når det blir til avfall. Det er fokus på miljøvennlige, miljømerkede og resirkulerbare produkter. I tillegg prioriteres lokale leverandører.

Bærekraftig mat

Europas grønneste festival mener at kun naturlige råvarer fra et bærekraftig jordbruk er godt nok for deres publikum. Derfor vektlegges bærekraftig produsert mat som er sesongbasert og kortreist fra lokale bønder. I fjor serverte Øyafestivalen over 35 tonn økologiske råvarer til publikum, frivillige og artister. Dette utgjorde 95 prosent av alle råvarene som ble brukt.

I tillegg til å styre unna opplagte klimaverstinger som palmeolje og scampi, jobber de stadig med å begrense matsvinnet. Og av miljø- og dyrevelferds hensyn skal også kjøttforbruket begrenses.

Les også: Grønne festivaler: Piknik i Parken 

Begrense kjøttforbruket på Øyafestivalen

Avfallshåndtering

For å nå målet om å redusere avfallsmengden fra år til år, blir flere tiltak gjort. Blant annet har Øya samarbeidet med Natur og Ungdom siden 2002, der omtrent 200 frivillige sørger for at festivalområdet er ryddig. Samtidig drifter de både panteordningen og avfallshåndteringen.

Har du vært på festivalen så har du kanskje lagt merke til fire avfallsstasjoner du kan sortere avfallet i, men det er bak kulissene den skitne jobben foregår. Det er nemlig på bakområdet at alle søppelsekker åpnes og ettersorteres for hånd i opptil 15 ulike fraksjoner.

Fra plast til PLA

Vi må også nevne den utrolige endringen fra fossile råvarer og engangsartikler i plast til PLA – et materiale laget av overskudd fra mais og potetproduksjon. Ja, Øyafestivalen byttet nemlig ølglassene fra plastglass til PLA.

Under rette forhold kan PLA komposteres. Materialet er faktisk så likt plast at det vil oppføre seg nesten likt i naturen om det ikke håndteres riktig. For å kompostere PLA må temperaturen komme over 70 grader, og ikke blandes med matavfall – som andre aktører opplyser om.

Slik spares miljøet for plastproduksjon som skaper store miljøproblemer når plast havner på avveie i naturen. Et steg i riktig retning!

Hva kan du gjøre for Øyafestivalen?

Vi har allerede samlet gode tips til hva du kan gjøre for en grønnere festivalopplevelse, men Øyafestivalen har gjort det slik at det skal lønne seg for publikum å ta miljøansvar. Ved å plukke søpla di, kan du får panten tilbake på øl- og mineralvannglass, vinglass og papphanker – eller du kan donere panten din til Natur og Ungdom i deres panteboder. På denne måten blir omtrent 200 000 ølglass blir samlet inn i løpet av festivalen.

Festivalen oppfordrer også å gå, sykle, skate eller bruke kollektivtrafikk til og fra festivalområdet. Sykkelen kan du selvfølgelig parkere på egen sykkelparkering.

Ta ansvar – og kos deg på festival!