Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Grønne tips til årets julefeiring | Klardag
Grønnere hverdag

Grønne tips til årets julefeiring

Julen er den mest feirede, men også kanskje den mest krevende høytiden vi har i Norge. Det er den høytiden vi spiser mest mat og bruker aller mest penger. Så hvordan kan vi gjøre julefeiringen litt grønnere?

Grønn jul. Foto

De færreste av oss har alt på stell i god tid, og stresshandelen i desember er uunngåelig. Dette er hverken bra for lommeboken eller miljøet. Faktisk så brukte nordmenn nærmere 51 milliarder kroner på fjorårets julefeiring, og i jula kastet vi mer mat enn noen annen tid på året. Det viktigste med jula er tross alt å kose seg med sine nære og kjære. Det er det faktisk fullt mulig å gjøre, også med god samvittighet for miljøet og lommeboka. Julen trenger ikke å være en byrde for deg eller planeten.

Les også: Tips til grønnere gaveinnpakning.

DIY-pakkekalender

Nordmenn brukte omtrent 1 milliard kroner på pakkekalendere i fjor. En gave hver dag fra 1.-24. desember kan være litt i overkant, og gavegleden på selve julaften kan hviskes ut, både for voksne og barn. Det krever litt mer innsats, men er mye hyggeligere å gi og også å motta en pakkekalender med omtanke og arbeid.

Enten det er til barn i huset eller til en kjæreste, så er en hjemmesnekra pakkekalender alltid populært. Lukene kan inneholde skattekart som fører til dagens kompliment, eller en aktivitet som skal skje senere på kvelden – pepperkakebaking, middag, aking, pynte et fugletre, eller tur med varm kakao på termosen og sjokolade i sekken.

Les også:  Trenger du flere tips til en grønnere ønskeliste?

Doner bort klær og leker

En fin opplevelse for barn og voksne er å finne frem tre ting som man ikke bruker eller har vokst fra, og donere bort til en organisasjon eller til familier som trenger det. Det gir en god følelse å vise omsorg for andre, det er miljøvennlig og man blir mer bevisst på hva man faktisk har i hjemmet. Kanskje det blir en tradisjon under julefeiringen hvert år?

Gavetrekning

En storfamilie kjenner ekstra på lommeboka hvert år, og ofte blir det til at man kjøper flere unødvendige gaver. En måte å løse det på er med gavetrekning for de voksne. De voksne trekker lapp fra en hatt på hvem de skal gi gave til i år. Da har man kun en voksen i familien å tenke på, og kan tillate seg å øke budsjettet på den ene gaven. Da blir det både mindre gavehysteri, rimeligere, og også færre ubrukte pakker som ofte ender opp i en skuff eller på loftet.

Les også: Hjemmelagde julegavetips.

Unngå matsvinn

Å stå for julemiddagen er både ærverdig og skummelt. Man vil at alt skal bli perfekt, og det skal i hvert fall ikke stå for lite mat på bordet. Stort sett fører det til at det blir alt for mye mat igjen som man ender opp med å kaste. Hvordan kan man best unngå matsvinn?

Planlegg tidlig. Få en oversikt over hva du allerede har i kjøleskapet, ta en opprydning, og skriv handleliste. Det er lett å bli revet med når butikkene har så mange tilbud på julevarer, men prøv å holde deg til din handleliste.

Om du skal servere mat flere dager, kan det være lurt å ha det samme tilbehøret til mange av rettene. Inviter til restefest, og husk at du alltid kan fryse ned maten, men da må man huske på å avkjøle maten tidlig nok. Det er mange nordmenn som lider av «datoskrekk». Husk at det er forskjell på «best før» og «siste forbruksdato». En gylden regel er å bruke luktesansen. Lukter det greit, ja da er det nok trygt å spise.