Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Ti råd for å komme i gang med det grønne skifte | Klardag
Grønnere hverdag

Ti råd for å komme i gang med det grønne skifte

Lyst til å spare penger, bidra til mindre klimautslipp, søppel og forurensning? Her er 10 råd for å komme i gang med det grønne skiftet. Advarsel: Livskvaliteten vil ikke gå ned! Trolig vil du like å få være med på noe stort.

Sykle oftere. Foto

1. Transport: Gå, sykle og reis kollektivt oftere.

For noen er det umulig å kutte bruken av bil. For andre handler det om uvaner. Prøv da et eksperiment: Bilstopp i en måned. Se hva som skjer, og se hvordan vanene gradvis endres. Plutselig kjennes det godt å sykle til kino eller ta buss til jobben. Hver gang vi lar bilen stå, gir vi et signal til beslutningstagere om at vi ønsker en grønnere fremtid, ikke enda flere og bredere motorveier.

2. Hus og hage

Plant humlevennlige planter i hagen, etterisoler loftet, velg miljøvennlige materialer. Og spør deg selv: jeg egentlig pusse opp? Trenger jeg egentlig nytt kjøkken og nye møbler?

 3. Fly litt sjeldnere

Et lite kutt i antall flyreiser kan være det viktigste du gjør for klimaet og naturen. Prøv derfor å kutte ned på flyreisene. I likhet med bilstoppen, kan du prøve flystopp i seks måneder. Eller hva med å dra på oppdagelsesferd i din egen bakgård? Vi kan anbefale en eksotisk #norgesferie.

Fly mindre

4. Spis mindre kjøtt, mer plantebasert

Snøbrettlegenden Terje Håkonsen er en av mange som har kuttet i kjøttforbruket, og som spiser mer vilt når han først velger det. Produksjon av kjøtt og transport til andre verdensdeler står for store mengder av verdens samlede klimagassutlipp. Husdyra beslaglegger dessuten store landarealer, områder som også kunne produsert mat på en mer energieffektiv måte.

5. Plant selv – og høst av naturen

Blåbær, tyttebær, epler, ørret, abbor, torsk, sei, kantarell kan høstes. Ved å plante selv, ser man hvor hardt arbeid det er å lykkes. Få overlever på egen mat i dag. Men det bidrar til bevisstgjøring av ens matvaner.

6. Spis opp maten

Myndigheter og næring i land etter land går nå til kamp mot matsvinnet. Fremdeles kaster vi hver åttende pose med mat. Planlegg bedre, kjøtt og annen mat var ikke ment for søpla vår. Les mer om folkebevegelsen Spis opp maten.

Kjøttfri mandag

7. Begrens mengden søppel

Gjennomsnittsnordmannen kaster nær 450 kilo søppel årlig, nesten en fordobling fra 1992. Alt vi kaster har krevet energi å lage. Reduser eget avfall (se egen sak), og bli den lykkeligere eier av et betraktelig finere klimabudsjett.

8. Bruk kjøpekraften!

Vil du ikke ha dårlige klær, slutter du å kjøpe dem. Vil du ha færre nye ting i huset, kjøp heller brukt på finn.no eller bruk det gamle du har.  Alle endringer oppstår fordi noen begynner å si fra, eller forandrer vanene sine.

9. Kutt forbruket av klær og sko

Åtte av ti nordmenn mener de har for mange klær og sko som ikke blir brukt. Plaggene tar plass, og 36 prosent sier de har hatt problemer med å lukke skap og skuffer, skriver Aftenposten med utgangspunkt i Storage Report, en undersøkelse blant nærmere 4000 nordmenn, svensker, dansker og finner.

Shopping påvirker miljø og klima ettersom både produksjon og transport forurenser og krever mye energi. For hver kilo med klær vi bytter i stedet for å kjøpe nytt, kan vi spare 4000 liter vann, 3 kg kjemikalier og 28 kilo CO2-ekvivalenter, ifølge Naturvernforbundets kalkyler. Den store klesbyttedagen ble arrangert for fjerde gang lørdag 14. april 2018. Hvis vi legger til grunn at alle hadde kjøpt nye plagg i stedet for å bytte, bidro klesbyttedagen i Norge 2016 til å spare 14 tonn kjemikalier, 77 tonn CO2 og 76,6 millioner liter vann.

10. Ta vare på det du har!

Shopping kan være et kick. Men å ta vare på tingene våre kan gi en dypere glede. Vi sparer penger, og vi bidrar til mindre klimautslipp, søppel og forurensning – og redusert press på verdens landarealer.

Kilder: Naturvernforbundet, Natur & ungdom, WWF Verdens naturfond og Fremtiden i våre hender.