Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Vegetarjul: 6 tips til årets julemiddag | Vegetarjulemat Klardag
Grønnere hverdag

Vegetarjul: 6 tips til årets julemiddag

De fleste av oss har fått med seg at det er både sunt og lurt å spise litt mindre kjøtt i hverdagen. Kanskje dette er året du skal bytte ut en kjøttrett med noe plantebasert på julebordet? Eller kanskje du allerede er vegetarianer og trenger ny inspirasjon?

Dekket for julemiddag. Foto

Selv i julehøytiden er det enkelt å spise mer bærekraftig. På denne siden, har vi samlet et knippe smakfulle oppskrifter som skal inspirere deg til å velge julemiddager som er bra for deg og for planeten.

Vegansk linse- og søtpotet «Shepherd’s Pie»

En klassisk Shepherd’s Pie, med en plantebasert vri! Denne retten er både supergod og veldig enkel å lage. Basen er en miks av grønnsaker og linser, som småkokes til det blir mørt og smakfullt. Glasert sopp med balsamico på toppen dekket av søtpotetmos gjør hele retten fullkommen.

Ingredienser (4 personer)
Tidsbruk: 15 minutter prep, 1 time 20 minutter tilberedningstid

Søtpotetstappe

  • To store søtpoteter
  • 1-2 ss kokosnøttolje
  • 1 ts salt
  • 1-2 ss lønnesirup/agavesirup (valgfritt – for sødme)

Fyll

  • Kokosnøttolje
  • 1 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • Cirka 200 gram ukoktelinser
  • 650 ml grønnsaksbuljong
  • 1-2 ts frisk timian
  • Cirka 200 gram fryste grønnsaker (erter, gulrøtter, mais etc)

Sopp

  • 3 store portebellosopp (kan bruke annen sopp)
  • 40 ml balsamicoeddik
  • 10 ml kokosnøttolje
  • 1-2 hvitløksfedd

Fremgangsmåte

  1. Kok søtpotetene (delt i terninger og renset) i en stor kjele og fyll med vann til søtpotetene er dekket. Kok opp med høy varme, reduser så varmen og la det koke til det er mørt (cirka 15-20 minutter).
  2. Sil av vannet og mos sammen i en stappe. Tilsett kokosnøttolje og salt. Dersom du vil ha søtpotetstappen litt søtere, tilsett litt lønnesirupen.
  3. Mens søtpotetene koker forvarm ovnen til 220 grader. Smør godt inn en ildfast form.
  4. Fjern stilken av soppen, og kutt opp i strimler. Bland soppen med balsamicoeddik, salt, pepper og hvitløk og la det marinere 5 minutter.
  5. Varm opp en stekepanne, og surr løk og hvitløk i olje til det er karamellisert.
    Legg linser, grønnsaksbuljong, timian, salt og pepper og rør. La det småkoke til linsene er møre (20-30 minutter).
  6. Mens linsene koker, stek soppen 2-3 minutter på hver side i marinaden.
  7. Når det er 10 minutter igjen av koketiden til linsene, sett i de fryste grønnsakene og rør sammen. Smak til med salt og pepper.
  8. Sil av resterende buljongen og legg linsemiksen i den ildfaste formen. Fordel soppen over linsemiksen. Deretter legg søtpotetstappen over med en slikkepott eller skje.
  9. Stek i ovnen i cirka 20 minutter eller til søtpoteten er lys brun på toppen.
  10. La den avkjøle litt før servering. Paien kan stå i 4-5 dager i kjøleskapet, eller fryses en måned, og kan fint varmes opp igjen i mikrobølgeovn.

Vegetar gresskar Mac & Cheese

For pastaelskerne der ute, er denne kremete og smakfulle gresskar mac & cheese en perfekt hovedrett for juletiden.

Ingredienser (2 personer)
Tidsbruk: 10 minutter prep, 1 time og 20 minutter tilberedningstid

Saus

  • 1 hokkaidogresskar (kan byttes ut med hermetisk gresskar)
  • 1 ss kokosnøttolje
  • 2 hvitløksfedd
  • 2,5 – 3 dl usøtet mandelmelk (kan byttes ut med rismelk)
  • 2 ss maisstivelse (kan byttes ut med arrowrootstivelse)
  • ½ ts salt
  • 2-3 ss timian eller salvie
  • 30 g parmesanost
  • ¼ ts chillipulver eller cayennepepper

Pasta

  • 300 gram pasta (kan også byttes ut med glutenfri)

Vil du gjøre denne retten helt vegansk?
Bytt ut parmesan med vegansk parmesanost og 4-5 ts med næringsgjær i sausen.

Fremgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til cirka 175 grader.
  2. Bruk en skarp kniv og kutt av toppen til gresskaret (ikke stilken), og kutt gresskaret i to. Bruk en skarp skje eller is-skje for å skrape ut frøene. Ta gjerne vare på frøene for å riste dem senere.
  3. Pensle gresskaret med en nøytral olje, og legg kjøttsiden ned på bakepapiret.
  4. Bak i ovnen i cirka 45-50 minutter, eller til en gaffel enkelt går igjennom gresskarkjøttet. Når det er 20 minutter igjen legg to uskrelte hvitløksfedd på bakepapiret. Ta deretter ut gresskaret og la det avkjøle, skrell hvitløksfeddene og legg til side.
  5. Kok opp pasta slik anvist på pakningen.
  6. For å lage sausen, legg cirka 2 dl bakt gresskar, hvitløksfeddene, maisstivelse, mandelmelk, salt, timian, parmesan og chillipulver i blender.
  7. Kjør blenderen til sausen er kremet og fin. Smak til med mer krydder dersom nødvendig.
  8. Legg sausen over i en panne, på medium varme. Rør ofte til sausen blir varm og litt tjukkere, etter cirka 3-5 minutter. Hvis sausen blir for tjukk kan den tynnes ut med mandelmelken.
  9. Bland sausen sammen med pasta, og server med timian, parmesanost og pinjekjerner om ønskelig.

Sopp Wellington

Saftig god sopp er helten i denne retten, som er en plantebasert tvist på den tradisjonelle beef wellington. Denne retten er perfekt til jul, eller hvilken som helst dag der du vil imponere litt ekstra.

Ingredienser – 4 personer
Tidsbruk: 20 min prepp, tilberedningstid 50 min

  • 4 portobello sopp, gjerne litt store i samme størrelse
  • 2 store løk kuttet
  • 3 ss olivenolje
  • 300 gram spinat
  • Paideig – ferdiglaget, men her kan man selvfølgelig lage fra bunn
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 egg til pensling. Dersom du ønsker en helt vegansk rett erstatt egget med 1 ss kikertervann, 1 ss mandelmelk, 1 ss nøytral olje, ½ ss lønnesirup.

Fremgangsmåte

  1. Varm opp en stekepanne til medium-lav varme. Bruk ca ½ ss olje, reduser varmen til lav og stek løken. Krydre med salt og pepper, og la det steke i 15-20 minutter eller til løken er gyldenbrun. Rør av og til, her er det viktig at man er tålmodig og bruker lang nok tid for at løken skal karamelliseres skikkelig.
  2. Ta løken av pannen til avkjøling og legg spinaten i pannen. Stek til spinaten detter sammen, etter cirka 3-5 minutter, og la det avkjøles.
  3. Skru opp varmen til medium-høy, tilsett olivenolje og stek soppen fra toppen og ned. Stek til soppen er gylden, etter cirka fem minutter. Snu deretter soppen og stek i fem minutter til. Legg soppen til side og la det det tørke til en del fuktighet har gått ut. Plasser deretter sopp, spinat og løk i fryseren for at det skal avkjøles helt.
  4. Forvarm ovnen til 200 grader.
  5. Rull ut pai deigen på bakepapiret, og legg halvparten av den avkjølte karamelliserte løken på en linje i midten av deigen. Pass på at det er cirka 2 cm ledig på toppkantene. Leg deretter halvparten av spinaten på toppen av løken.
  6. Legg soppen på rad over spinaten. Pensle soppen med dijonsennep, og krydre med salt og pepper. Avslutt med timian.
  7. Legg så på resten av løken og spinaten.
  8. Løft fra hver side av bakepapiret for å lage formen. Press rolig kantene sammen.
  9. Kutt forsiktig diagonalt og horisontalt hvis du ønsker et rutenett på paien. Hvis man skjærer for hardt vil du lage hull i deigen.
  10. Pensle deigen med egg, og sett den i fryseren i 10 minutter. Ta deigen ut og pensle den igjen før den legges i fryseren i 10 minutter til. Dette for at paien holder formen og blir sprø.
  11. Stek på 200 grader i cirka 30-35 minutter eller til paien får en fin gylden farge. Server med en gang.

Sideretter

Til de gode hovedrettene er man nødt til å ha minst like gode sideretter. Her kommer tre stk du kan mikse og trikse med som du vil.

Verdens beste soppstuing – 4 personer

Denne soppstuingen passer til det aller meste, den er nesten så god at du ikke trenger en annen saus. Den kremete smaken passer perfekt med både kjøtt og plantebasert mat. Soyasaus er også en generelt nydelig smakstilsetning i sauser, en skvett eller to hever som regel retten.

Ingredienser
Tidsbruk: 15 minutter

  • 400 g sopp i skiver (bruk den soppen du får tak i)
  • 2 stk finhakket sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 2 ss soyasaus3 dl kremfløte
  • 2 ss creme fraiche
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Stek sopp og løk i smør på middels varme.
  2. Når en del av vesken har sluppet ut av soppen, etter cirka 5 minutter, drysser du melet over. Bland godt.
  3. Hell over fløten, kok opp og la det trekke i 5-10 minutter.
  4. Tilsett creme fraiche
  5. Smak til med salt, pepper og soyasaus.

Søtpotetfries – 4 personer

Søtpotet kan brukes til det aller meste, og er en nydelig siderett som er veldig lett å lage.

Ingredienser
Tidsbruk: 10 minutter prep, 40 minutter steketid

  • To-tre store søtpoteter
  • Salt og pepper
  • Olje
  • Friske urter (timian, koriander, oregano)
  • Chilipulver (valgfritt)

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 200 grader
  2. Skyll søtpotetene godt, kutt potetene i båter eller strimler.
  3. Vend båtene i olje, salt, pepper og eventuelt annet krydder du liker
  4. Fordel utover et bakebrett og stek i 30-40 minutter, eller til friesen blir sprø, gyllen og mør.

Crispy rosenkål – 4 personer

Crispy rosenkål passer nydelig til en hovedrett, eller bare som snacks for å kose seg.

Ingredienser
Tidsbruk: 20 minutter

  • 300 gram rosenkål
  • 30-40 ml olivenolje/kokosnøttolje
  • 1 ts salt
  • 3-4 hvitløksfedd

Sriracha aioli

  • 130 gram hummus (ferdigkjøpt, kan også byttes ut med majones – vegansk eller vanlig.
  • 10 ml srirachasaus eller annen sterk saus
  • Saften fra en halv sitron (smak til litt og litt)
  • 1 ts salt og hvitløkskrydder
  • 1 ts lønnesirup
  • 1 ts eplesider

Topping

  • Friske urter (koriander, persille eller vårløk)
  • Parmesan (evt vegansk parmesan)

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 210 grader
  2. Rens og del rosenkål i to
  3. Bland rosenkål med salt, krydder og olje
  4. Legg over i en ildfastform, og la det steke i 15 minutter eller til rosenkålen er mør og gylden
  5. Bland sammen alle ingrediensene til dippen mens rosenkålen stekes
  6. Dryss over parmesan, finkuttet hvitløk, og friske urter før servering. Server med Srirachadip, eller annen dip du liker.