Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Veien til å redusere mikroplast-utslippet ditt | Klardag
Grønnere hverdag

Veien til å redusere mikroplast-utslippet ditt

Hvis du tenker at du ikke bidrar til utslipp av mikroplast, vil du bli overrasket over hvor mange hverdagsting som er miljøverstinger. For å minske mikroplast i havet kan vi alle gjøre små endringer – som forhåpentligvis vil gjøre en stor forskjell.

Veien til å redusere mikroplast. Foto

Vi har allerede skrevet om hva mikroplast er, og for å oppsummere det så er mikroplast plastbiter som er mindre enn fem millimeter. Det kan være plast som allerede er små partikler, eller plastavfall som havner på av avveie og slites ned overt tid i havet. For at vi alle skal kunne redusere mikroplast-utslippet vårt, har vi skrevet en liten liste over ting du bør tenke over:

Redusere mikroplast? Kjør mindre bil

Når vi vet at slitasje av bildekk er den største kilden til mikroplast i Norge, er reduksjon av bilkjøring et godt sted å starte. Det er klart at man noen ganger må ta bilen et sted, og løsningen da er å kjøre såkalt “økokjøring” for å redusere slitasjen på dekkene. Det er også viktig å passe på at det er riktig lufttrykk i dekkene – det bidrar nemlig til mindre slitasje.

Tenk over klesforbruket ditt

Ta en runde i skapet ditt før du går på shopping, for nye plagg slipper nemlig mest mikroplast. Prøv derfor å bruke klærne dine så lenge som mulig og unngå å kjøpe nye klær ofte. Noe annet du må tenke på er klesvasken – ikke vask oftere enn nødvendig. Bruk av vaskepose eller rensefilter på vaskemaskinen kan redusere utslipp av fiber.

Velge svanemerkede produkter

Kosmetikk er ikke den største kilden til mikroplast, men ifølge Mepex-rapporten bidrar det likevel til 40 tonn mikroplast årlig i Norge – og rundt fire tonn av dette havner i havet. Ved å velge svanemerkede produkter kan du likevel bidra til en forskjell.

Fra 2014 har hudpleieprodukter, såper og tannkrem har måttet dokumentere at de ikke inneholder mikroplast for å kunne få Svanemerket. Derfor er det å kjøpe svanemerket kosmetikk en enkel måte å skåne miljøet mot miljøfarlige plastbiter.

Unngå maling i vasken

Ingen i Europa pusser opp like mye som nordmenn, og vi bruker 70 milliarder på oppussing. Du bytter nok ikke kjøkken eller bad så ofte, men et malingsstrøk her og der forekommer nok oftere. Da er det viktig å unngå å skylle malerkoster i vasken. Prøv å samle opp mest mulig av malingsrestene og lever inn som farlig avfall – slik at det ikke havner i naturen.

Ikke la fotballbanen følge med hjem

Kanskje har du små hjemme som sparker ball så ofte de kan? Da vet du at det ikke er uvanlig at de små gummiknottene fra fotballbanen ofte følger med hjem i både klær og fotballsko. Fremfor at de havner i vaskemaskinen og skylles videre ut, bør de støvsuges.

En generell huskeregel er at det er bedre at rusk og rask havner i avfallet i stedet for i avløpet.