Hus & hjem

Håndvask: God håndhygiene

Selv om det er forventet at man vasker hender før man spiser og etter dobesøk, er det mange som slurver med håndhygienen. Her får du vite hvorfor du bør være nøye med håndvask og opprettholde god håndhygiene.

God håndhygiene

Allerede i barnehagen lærer vi å vaske hendene våre etter toalettbesøk, men likevel viser flere studier at mange – særlig menn – dropper håndvask etter toalettbesøk. Hvorfor er det så lett å sluntre unna når ingen andre ser oss?

Hva er god håndhygiene?

Det store medisinske leksikon definerer håndhygiene som en håndvask med såpe og vann, eller hånddesinfeksjon, der man fjerner store deler av den midlertidige, overfladiske bakteriefloraen på hendene.

Hvorfor vaske hender?

Håndhygiene er ikke bare det enkleste og beste tiltaket for å hindre smittespredning, men også det viktigste. Ønsker du å unngå forkjølelse og influensa, er håndvask et effektivt tiltak som er lett tilgjengelig uansett hvor du er – om det så er hjemme, på jobb eller på reise.

Hygieneregler

  • Vask hendene regelmessig: Vask hendene gjennom hele dagen, men spesielt etter toalettbesøk, før måltider, etter håndtering av penger og når du har tatt på overflater som berøres av mange. For eksempel dørhåndtak og kraner. Det er spesielt lurt på steder der mange folk ferdes – som offentlig transport og flyplasser.
  • Host i albuekroken: Flere smittsomme sykdommer spres ved dråpesmitte. Ettersom mange sykdommer har lang inkubasjonstid er det ofte er det slik at smittebærer ikke er oppmerksom på at man er syk. Så selv om du tilsynelatende er frisk, kan det å hoste eller nyse i albuekroken være et forebyggende tiltak.

Slik vasker du hender

Ifølge Folkehelseinstituttet bør en håndvask ta mellom 40 og 60 sekunder. Du bør ta av eventuelle ringer du måtte ha på fingrene ettersom bakterier og virus kan gjemme seg her. Fukt hendene. Deretter fordeler du såpen på hele håndflaten og gnir godt – spesielt rundt fingrene. Skyll vekk og tørk godt med et rent håndkle eller papirhåndkle. Dersom du er på et offentlig sted anbefales det å bruke papiret til å stenge kranen.

God håndhygiene fører til redusert spredning av sykdomsfremkallende virus og bakterier, samt at færre blir syke. Husk derfor alltid å vaske hendene dine godt!