Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Hvordan plassere matvarer i kjøleskapet? | Redusere matsvinn | Klardag
Hus & hjem

Hvordan plassere matvarer i kjøleskapet?

Er du klar over at riktig plassering av matvarer i kjøleskapet kan redusere matsvinn? Det er sant. Riktig plassering av maten kan gjøre at den holde seg bedre. La oss se litt nærmere på oppbevaring av matvarer.

Slik plasserer du maten i kjøleskapet. Foto

Tall fra matvett.no viser at hver person kaster i snitt 42 kilo mat i året. Det er mye! Derfor bør vi gjøre det vi kan for å redusere dette tallet. Riktig plassering av mat i kjøleskapet er en enkel endring du kan ta i bruk i dag.

Hvordan produkter er plassert i butikken gir en god pekepinn på hvordan maten skal oppbevares hjemme også, men husk at en del produkter skal plasseres i kjøleskapet etter åpning. Dette står på emballasjen.

Maten som skal øverst i kjøleskapet

Øverst i kjøleskapet er det ikke like kaldt som lenger nede. Her plasserer du mat som ikke blir lett dårlig og som ikke må ha det maksimalt kjølig. Eksempler på dette er egg i kartong, mat som ikke trenger tilberedning, pålegg og ferdigretter.

PS. Kokkene sier at egg kan oppbevares i romtemperatur i noen dager da kan de får bedre bakeegenskaper, samt at de ikke sprekker like lett ved koking.

Maten som skal midt i kjøleskapet

Midten av kjøleskapet er perfekt melk, fløte, rømme, ost, ja, rett og slett meieriprodukter. Mange legger melk og fløte i kjøleskapsdøra for å ha de raskt tilgjengelig, men døra er faktisk det varmeste stedet i kjøleskapet.

Maten som skal nederst i kjøleskapet

Kjøtt, fisk og fugl trives best på den kaldeste plassen i kjøleskapet, og bør derfor plasseres nederst i kjøleskapet. Rå kylling og kjøttdeig bør legges helt bakerst, over grønnsaksskuffen. Her er det nemlig kaldest. Husk også å oppbevare industripakket kjøtt så lenge som mulig i uåpnet originalemballasje før bruk.

Maten som skal i grønnsaksskuffen i kjøleskapet

Det mest optimale er å ha en egen skuff for grønnsaker og en egen for frukt. Mens grønnsaker skal ha det svalt, skal frukt ha fuktighet. Det er også lurt å skille umoden og moden frukt da enkelte stoffer i frukt kan fremskynde modningsprosessen.

PS. Bananer blir for brune og misfarget om de oppbevares i kjøleskapet. Andre fruktslag som kan ta skade av for kald lagring inkluderer melon, papaya og avokado. Oppdelt frukt bør selvfølgelig oppbevares i kjøleskapet.

Dette plasserer du i kjøleskapsdøra

Ettersom kjøleskapsdøra er det varmeste stedet i kjøleskapet kan du plassere varer som har lang holdbarhet. For eksempel brus og juice. Sauser, dressing og ketchup er også perfekt å oppbevare her. Melkekartonger som er åpne må drikkes raskt, og kan godt stå i døra slik at de er enkle å få tak i.

Hva er riktig kjøleskapstemperatur?

Riktig temperatur i kjøleskapet har stor betydning for holdbarheten på mat. Temperaturen i kjøleskapet bør aldri være høyere enn 4 grader. Grunnen det er at bakterieveksten foregår tregere mellom 0 og 4 grader.

Tenk også over hvor mye du har i kjøleskapet. Er kjøleskapet for fullt får det mindre gjennomstrømning av luft, og temperaturen kan dermed lett bli for høy. Er du usikker på om kjøleskapet holder riktig temperatur, kan du legge i et termometer av og til for å kontrollere.

Mat som ikke skal i kjøleskapet

Enkelte matvarer har bedre av å oppbevares utenfor kjøleskapets kalde atmosfære. Brød og bakervarer oppbevares ikke i kjøleskapet. Da vil nemlig aldringsprosessen gå raskere enn om de oppbevares på kjøkkenbenken. Vet du at hele brødet ikke kommer til å bli spist raskt kan du fryse ned brødet. Det er praktisk for både store og små husholdninger. Skjær brødet mens det er så ferskt som mulig og legg det i fryseren. Her kan det oppbevares i omtrent et halvt år. Bakevarer bør ikke bli liggende like lenge.

Andre ting verdt å huske

  • All mat som oppbevares i kjøleskapet bør pakkes godt inn – enten i bokser eller glassbeholdere. Da unngår du at maten tørker ut eller mister smak.
  • Sørg for rask nedkjøling av mat. Har du vært på butikken og handlet bør maten komme seg rask på plass i kjøleskapet. Ikke la ting stå for lenge på kjøkkenbenken heller.
  • Stekt eller kokt mat som ikke skal spises med en gang bør kjøles ned så raskt som mulig og settes i kjøleskapet. Dette gjelder også rester som skal oppbevares til senere.
  • Unngå sette varm mat direkte i kjøleskapet – dette kan gjøre så temperaturen inne i kjøleskapet stiger.