Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Strømsparing: 7 gode råd | Tips til en grønnere hverdag | Klardag
Hus & hjem

7 gode råd for strømsparing

Klimaendringene krever handling, og en av tingene vi kan gjøre er å bruke strømmen vår mer effektivt og smartere enn vi gjør i dag. Her får du 7 gode tips til små endringer som kan utgjøre en stor forskjell.

Strømsparing i hjemmet. Foto

Strømsparing er fornuftig, enten det er lommeboka eller miljøet som driver deg.

Kort og godt er det følgende 7 ting som virkelig kan gi utslag på strømforbruket:

  1. Skru ned temperaturen
  2. Kort og effektiv lufting
  3. Smartere bruk av varmtvann
  4. Slå av lyset
  5. Gjør klesvasken grønnere
  6. Tenk over hvilke elektriske apparater du kjøper
  7. Etterisolering kan gi økt strømsparing

1. Smartere oppvarming

Nordmenn bruker mest strøm i perioden fra november til mars – kanskje ikke tilfeldig, for vinterhalvåret kan være veldig kaldt. Statnett anslår at 75 prosent av strømforbruket vårt går til å varme opp hus og vann. Hvor mye en gjennomsnittlig bolig bruker varierer på boligtype, størrelse, isolasjon, samt hvor varmt beboerne ønsker å ha det.

Ved å senke innetemperaturen med en grad eller to, kan du ha en strømbesparelse på fem prosent. Mest sannsynlig vil du ikke merke det på kroppen engang. Det vil også lønne seg å ha lavere temperatur om natten. Det finnes tekniske løsninger som gjør denne jobben for deg, for eksempel et koblingsur. Og selvfølgelig; slå av varmen i alle rom du ikke oppholder deg i.

2. Strømsparing med effektiv lufting

Til tross for at det er kaldt ute kan det være behov for å lufte ut litt. Istedenfor å ha dører og vinduer åpne på gløtt over lengre tid, er det mye bedre å lufte kort og effektivt. Med noen minutter på vidt gap vil ikke veggene og gulvet rekke å kjøles ned, og du slipper ikke ut så mye varme – ergo sparer du energi. Husk også å slå av ovner mens du lufter så de ikke varmer forgjeves.

3. Smartere bruk av vannet

Et tips er selvfølgelig å bruke mindre varmtvann, altså dusj kortere og færre ganger. Men et annet godt tips er å investere i en sparedusj. Det koster ikke all verden, men kan halvere varmtvannsforbruket ditt – og redusere strømregningen.

4. Mindre elektrisk belysning sparer strøm

Mange synes at det både er praktisk og koselig å ha lys i hele huset, men nødvendig er det jo absolutt ikke. Slå derfor av lyset i alle rom du ikke bruker. Et godt tips er å bruke mer stearinlys. Ikke bare får du hyggen i hjemmet, men de vil også avgi litt varme fra seg. Vinn-vinn!

Du vil også spare strøm ved å bytte lyspærer. Både LED-pærer og sparepærer er mer energieffektive enn halogenpærer og de gamle glødepærene. Sparepærer er kanskje dyrene, men de vil vare mye lenger og bruke mindre strøm. Og ikke bytt alle på med en gang, bytt de etter hvert som de gamle ryker.

5. Tenk på hvordan du vasker klær

Små endringer er det som skal til for en mer miljøvennlig klesvask. Det beste er selvfølgelig å redusere antall vask, men det nest beste er å fylle opp vaskemaskinen når du skal vaske tøy. Når du kan holde en knyttneve i tomrommet over klærne uten å presse de sammen, regnes den som full.

Dersom klærne ikke er veldig skitne holder det å vaske de på lavere temperaturer, som 30 grader. Du kan også droppe forvasken. Energieffektive vaskeprogram varer ofte litt lenger, men bruker mindre energi og vann. Du kan også spare på tørkingen av klær. En tørketrommel bruker mye energi, så det beste for ikke bare strømsparing, men også miljøet, er å bruke tørkestativ eller snor og la klærne tørke av seg selv. For mer utdypende informasjon, anbefaler vi deg å lese våre tips til hvordan det kan bli bittelitt billigere å vaske klær.

6. Velg energieffektive elektriske apparater

Har vaskemaskinen eller kjøleskapet tatt kvelden og du må gå til innkjøp av nye hvitevarer, er det lurt å tenke godt over hva du kjøper. Elektriske apparater merkes med bokstaver fra A til G. Denne merkingen viser hvor mye elektrisitet hvert produkt viser, slik at du kan sammenligne og velge det mest energieffektive – som er de som er merket med bokstav A.

7. Strømsparing med etterisolering

Mens de andre tipsene så vidt koster deg noe, kan etterisolering virke veldig drastisk. Det er så klart en investering, men kan spare inn store beløp over få år. Er det ikke veggene som er problemet eller strekker ikke budsjettet til denne posten akkurat nå, kan det holde å montere tetningslister rundt trekkfulle dører og vinduer for å sørge for mindre varmetap.