Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Vaske dundyne? | Vasketips - slik vasker du dyna | Klardag
Hus & hjem

På tide å vaske dundynen?

Å vaske dynen er ikke bare hygienisk, men det kan også hjelpe å forlenge dens levetid. For hyppig vask kan derimot forårsake unødvendig slitasje. Her får du gode råd for hvordan du vasker dundyner.

Vaske dundyne. Foto

Dyner, puter og sengetøy er et yndet sted for husstøvmidd, og selv om du kanskje ikke er allergisk, er det fortsatt viktig å både vaske og lufte dynen ofte nok. Ikke nok med at midden får fritt spillerom, utskiller vi også ut mye svette i løpet av natten som tørker og blir igjen i dynen. Dette kan føre til at dun og fjær klumper seg sammen over tid – og dynen vil miste en del av spensten og isolasjonskraften sin.

Det anbefales at du vasker dundyner to ganger i året, men ikke mer enn fire ganger.

Vaske dundyne

Før du setter i gang med dynevaskingen bør du ta en sjekk av alle sømmene for å forsikre deg at det ikke er noe hull i den, så dunen ikke kan slippe ut under vask.

Aller helst bør du kun vaske én ting av gangen, så ikke fyll vaskemaskinen med masse annet. Det anbefales heller ikke å vaske dyne og pute sammen, da puter ofte er mer kompakte og kan inneholde like mye dun som en hel dyne.

Selv om lavere temperaturer er mer skånsomt mot dunen, anbefales det at dyner og puter vaskes på 60 grader for å bli kvitt midden. Det er også viktig å ikke bruke for mye vaskemiddel – samt en skånsom variant. Et vaskemiddel for ull er ofte passende til vask av dundyner, som for eksempel Klar Ull og Silke.

Husk også å velge et skånsomt program, samt avslutte med sentrifugering for å få mest mulig vann ut av dynen.

Tørke dundyne

Du kan selvfølgelig tørke dundyner uten bruk av tørketrommel, men det kan være krevende da du må passe på å riste og fordele dun gjennom hele tørkeprosessen.

Det beste resultatet får du ved å tørke i tørketrommelen, og da med et par-tre tennisballer i trommelen. Dette trikset bidrar nemlig til å få ekstra fluffy dyne ved å fordele dunen og unngå at den klumper seg. Hvis du er bekymret for at vanlige tennisballer avgir luft, så finner du spesielle vasketennisballer til dette formålet.

…få ekstra fluffy dyne ved å fordele dunen og unngå at den klumper seg

Bruk skånetromlingsprogram, eller maks 60 grader, og husk at sensorstyrte program kan ha problemer med å registrere godt nok hvor fuktig det er innerst i dunet. Et godt tips for å vite om den er helt tørr, kan være å veie dynen før og etter vask. Er den tyngre enn før den ble vasket, da er den ikke tilstrekkelig tørr – og krever ytterligere tørking.

Ny dyne og pute?

Kvaliteten på dyner og puter, og ikke minst hvordan du behandler dem, har mye å si på hvor lenge de varer. For å få dem til å vare bør du unngå å støvsuge eller banke dynen. Da kan du nemlig skade dunen. I tillegg bør du riste både dyner og puter hver dag for å bevare fyldighet og spenst.

Så når er det på tide å bytte ut dyner og puter? Det kan variere mye, alt avhengig av slitasje. Mens en dyne kan vare i ti år, bør puter byttes ut etter omtrent to år. Den slites nemlig fortere ut enn dynen. Har puten eller dynen blitt flat, klumpete eller gul, da er det nok på tide å bytte.