Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Enkle knep for mindre søppel | Klardag
Grønnere hverdag

Enkle knep for mindre søppel

I 2013 kastet gjennomsnittsnordmannen 440 kilo søppel, og tallet har økt kraftig på få år. Planlegging, kvalitet og gjenbruk er viktige nøkkelord for deg som vil kaste litt mindre. Her får du 9 gode råd til å lage mindre søppel.

Miljøvennlig pose til frukt og grønt. Foto

1. Spis opp maten

Vi kaster 230 000 tonn spiselig mat årlig. Til tross for at myndigheter og næring i land etter land går til kamp mot matsvinnet, kaster vi fremdeles hver åttende pose med mat. La deg inspirere av matbevegelsen «Spis opp maten».

2. Kjøp og selg brukt

Med så mange nettsider og apper som lar deg kjøpe og selge brukt, kan du finne det meste til en rimeligere penge enn om du hadde kjøpt nytt. Bruktsalg holder hjulene i gang uten å tilføre miljøet nye belastninger. Husk også å selge eller gi bort brukbare ting du vil kvitte deg med.

3. Unngå impulskjøp

Planlegger du handleturene og skriver handleliste, er det mindre sjanse for at du kommer hjem med ting du ikke har bruk for. Husk at nesten alle varer virker litt mindre spennende om du klarer å forlate butikken noen minutter.

4. Velg kvalitet og tidløst design

Produkter med god kvalitet og lang levetid er best for miljøet – og oftest mest verdifulle for deg som eier dem også. Stol på din egen smak, den forandrer seg neppe like fort som motene.

Produkter med god kvalitet og lang levetid er best for miljøet – og oftest mest verdifulle for deg som eier dem også.

5. Reparer

Hvis du reparerer i stedet for å kaste og kjøpe nytt, bidrar du til verdiskaping uten å forbruke ressurser og lage avfall.

6. Bruk ting om igjen

Kanskje kan tingene du vil kaste brukes likevel. Holder det å skifte fronter på kjøkkenskapene? Eller hva med å male dem og bytte håndtak? Kan sofaen bli ny med nytt trekk? Kan buksen bli til en shorts? Vær kreativ og finn nye bruksområder .

7. Unngå engangsprodukter

Forsøk å unngå engangsprodukter som papptallerkener, plastkrus, engangsgriller, engangskameraer, plastbæreposer og engangskluter.

8. Gi bort opplevelser og tjenester

De fleste av oss har huset fullt av ting, så å finne på en god gave er en utfordring. Hva med å gi bort (eller ønske seg) en opplevelse eller en tjeneste?

9. Stopp uønsket reklame

Hvis du ikke leser reklamen du mottar, er den ikke annet enn overflødig papir.

Kilde: Naturvernforbundet – og kampanjen mot søppel.