Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Make the ocean great again | Klardag
Grønnere hverdag

Make the ocean great again

For hvert fjerde pust du tar, er tre av dem sponset av havet. Det burde være grunn nok til å ta vare på det. Så kanskje det er på tide å la seg inspirere av sånne folk som Pia Ve Dahlen og faktisk gjøre en innsats for havet?

En kvinne på bryggekanten av Joachim Engelstad. Foto

Pia Ve Dahlen er, som hun selv beskriver seg, en frittgående marinbiolog med munndiaré og dysfunksjonell impulskontroll… men spør du oss så er hun det nærmeste du kommer en havfrue! Det er nemlig få andre som dedikerer seg så mye til å gjøre havet kult, som Pia. Men når vi spør henne om hva som fikk henne så engasjert i havet får vi et uventet svar:

– Jeg får kjeft for å si det, men jeg aner ikke. Virkelig.

Kanskje har det noe med oppveksten hennes å gjøre. Pia vokste opp ved sjøen hjemme i Sarpsborg, innerst i Singlefjorden der Hvaler møter Fredrikstad, Sarpsborg og Halden. Så langt inne er det ikke allverdens med liv, men det å ligge på brygga og kikke på småkrabbene gjør kanskje noe med en?

Uansett hva grunnen er, er det ingen tvil om at engasjementet for havet er stort.

Kunnskap er makt

– Jeg drives av alt som er gøy, og det å lære nye ting er kanskje det gøyeste som finnes. I tillegg til rur, cava og kaffe. Og noen udiagnostiserte bokstavkombinasjoner. Neida. Joda.

Pia har i hvert fall helt rett om en ting: Kunnskap er makt, og kunnskap er uendelig gøy! Derfor bruker den profilerte marinbiologen mye tid på å lære opp andre – og selvfølgelig engasjere. I tillegg til å holde foredrag, er Pia en av initiativtakerne til Passion for Ocean – festivalen for havet der målet er å gi folk mer kunnskap om hva som befinner seg under overflaten.

Kunnskap er makt, og kunnskap er uendelig gøy

Det er ingen tvil om at hun har mange jern i ilden, og engasjementet for havet kommer nok ikke til å avta med det første. Så det vi kanskje alle lurer på nå er; hva skjer fremover?

– Planen min er å ikke ha noen plan. Det meste jeg foretar meg skjer litt på slump. Ting jeg planlegger går aldri sånn jeg tenker at det skal gå, så jeg har slutta med å sette konkrete mål. Det som skjer, det skjer! Og så lenge det er gøy og jeg setter et positivt avtrykk på verden er det ikke så nøye om jeg ender opp som forsker på bunnen av Marianergropen, eller jobber med å frisere hester om ti år. Men jeg håper jo på det første da, kan du si. Jeg har helt sjukt lyst til å kjøre ubåt og ROV, og utforske dypet, forteller hun.

Kunnskap skal deles videre

Hun innrømmer at hun er flink til å sette i gang ting, og håper at hun får mulighet til å videreutvikle prosjektene hun jobber med i Passion for Ocean i dag. Og til tross for planen om å ikke ha en plan, deler hun hun konkrete ting hun skal jobbe med fremover:

1. iHavet

iHavet er en interaktiv kunnskapsplattform med mål om å samle all kunnskap om det marine i Norge på ett sted. Det skal være en morsom og visuell inngangsport til livet under vann som får folk til å ville henge rundt og lære mer. Foreløpig er det veldig på skissestadiet, men vi samarbeider for tiden med Klipp og Lim i Trondheim, og håper å ha det første utkastet oppe i løpet av et års tid.

Foto: Gunnlaug Kuløy

2. Få på plass et nasjonalt registrerings- og utrykningsprogram for strandede marine dyr

– Per i dag finnes det ikke noen som koordinerer rapportering, registrering eller undersøking av marine pattedyr, fugl eller andre spesielle dyr som reker i land langs strendene våre. Og sånn kan vi jo ikke ha det. Tenk så mye nyttig informasjon vi kan få ut av disse dyrene om vi bare får på plass noen enkle retningslinjer for hvordan man skal undersøke de, ta mål og dokumentere at de er der. Vi er en liten kjernegruppe med blant annet to veterinærer, forskere på UiB, oppsynsmann fra Fiskeridir og et par andre, som jobber beinhardt med å få på plass dette nå.

3. Bedre vannkvaliteten i Oslofjorden

– Det går litt sakte, men vi prøver så godt vi kan med å få ut informasjon om hvorfor det er viktig å beholde kantvegetasjon og grøntarealer på land for å bedre forholdene i fjorden. Og hvorfor blant annet vaskemiddel, medisiner, septik og bunnstoff påvirker hvor mye fisk som svømmer rundt brygga di.

– I tillegg prøver vi å påvirke utbyggere og beslutningstagere til å tenke litt mer gjennom hva de gjør med fjorden når de setter i gang store byggeprosjekter, uten å ta hensyn til universet under overflaten. Betong med feil pH, blindveier og generelt dårlig planlegging uten tanker om hvordan hydrologi fungerer gjør at enkelte plasser, særlig indre havn i Oslo, fremstår som en marin ørken.

– Få tenker nok over det, men Oslofjorden er en grumsete fjord. Den pepres med kjemikalier fra fritidsbåter, husstander og industri. I tillegg til å sakte, men sikkert kveles under de enorme mengdene med organisk materiale som kommer ut med elvene, såkalt “runoff” fra land. Partikler i vannet gir dårlig sikt, som igjen gjør det vanskeligere for tang og tare å drive fotosyntese. Og flere steder jeg har vært uti har det vært algefritt allerede på tre meters dyp. Tang og tare produserer mye oksygen, og er matfat, gjemmested og oppvekstområde for en hel haug marine arter.

4. Skrive bok

– Jeg ble kontaktet av et par forlag i vår, og har bestemt meg for å bruke vinteren på å skrive boken “Ting du ikke visste du lurte på”. Den skal handle om alt du ikke visste du trengte i livet ditt. Fra selvlysende hai til oppdagelsesreisende rurpeniser, fysikken til egg og alt annet idiotisk jeg har klart å sope med meg i årenes løp. Tanken er å gi den ut i august en gang, og kanskje ha boklanseringen på Passion for Ocean-festivalen? Vi får se. Det er jo lenge til, sier hun lattermild.

Foto: Gunnlaug Kuløy
Foto: Gunnlaug Kuløy

Hopp i havet!

Selv blir hun inspirert av folk som brenner for det de driver med, og som gjør sine egen greie, uavhengig av interesseområde. Når vi spør om hennes beste tips til hvordan vi også kan bli like engasjerte og glade i naturen og havet, er rådet ganske enkelt:

– Hopp i havet! Eller bare stikk ut i naturen. Vær ute!

– Monsen elsker ikke fjell og vidder fordi han har sitti og kikka på noen skikkelig fine bilder av skau. Man må være i naturen for å skjønne seg på den, og ikke minst for å bli skikkelig glad i den. Når naturen er ditt hjem og dyra dine venner, koster det deg ikke en kalori å legge om uvaner, avslutter hun.

 

Toppbildet er tatt av Joachim Engelstad.