Hus & hjem

5 tips til god kjøkkenhygiene

Det er ingen tvil om at kjøkkenet har en prominent plass i hjemmene våre. Og holder du kjøkkenet ditt rent får du ikke bare god kjøkkenhygiene, men det blir også hyggeligere å oppholde seg der.

klar kjøkkenspray til god kjøkkenhygiene

Det sier seg kanskje selv at et rent kjøkken er et godt utgangspunkt for god kjøkkenhygiene. Her får du 5 gode tips til hvordan du kan holde bakteriene unna. Husk at gode rutiner lønner seg!

1. Vask hendene

Gjør det til en vane å vaske hendene ofte – før du lager mat, mellom håndtering av ulike råvarer og når matlagingen er ferdig. At du må vaske hendene etter dobesøk trenger vi kanskje ikke minne deg på? Et godt tips er å fjerne smykker som ringer og armbånd slik at bakterier ikke fester seg der.

2. Vask kjøkkenbenken

Den enkleste og viktigste rutinen for god kjøkkenhygiene er å holde benkeplaten ren. Ikke bare blir det enklere å jobbe på den, men du vil stoppe spredningen av bakterier. Bare tenk på alle tingene den går gjennom – søl, handleposer, nøkler og lommebøker slengt oppå seg, og kanskje til og med hjemmelekser blir gjort her? Her trengs det rengjøring oftere enn du tror.

klar kjøkkenspray

3. Bytt kjøkkenklut ofte

En fuktig kjøkkenklut som har blitt brukt til det ene og andre, er det perfekte miljøet for bakterievekst. Husk derfor å skylle den, vri opp og la den tørke helt. Den bør også byttes oftere enn du kanskje tror – og husk at den bør vaskes på 60 grader.

4. Ny kniv og skjærebrett til ny råvare

Her er det mange som slurver fordi de vil unngå å vaske mer enn nødvendig, men for god kjøkkenhygiene er det nødvendig å bruke flere når du jobber med mange ulike råvarer. Bruk aldri samme kniv og skjærebrett til grønt som til kjøtt og fisk – og vask grundig etter bruk.

5. Vaske kjøleskap

Noen blir overrasket over hvor mye matsøl som kan lure i kjøleskapet, men da er det viktig å huske at søl og skitt kan utvikle seg til å bli en bakteriebombe. Ikke bare det, men det kan også ødelegge maten din, både i grønnsaksskuffen og ellers. Husk også å sjekke temperaturen i kjøleskapet for å hindre bakterievekst i maten.

Før du setter i gang med vask av kjøleskapet er det lurt å tømme det så du lettere kommer til. Når du først er i gang med oppryddingen kan alt som har blitt dårlig kastes. Husk at ting kan spises selv om ting har gått ut på dato: “Best før, men ikke dårlig etter”.

Klar Kjøkkenspray har nøye utvalgte ingredienser og et grønnere alternativ til vanlige vaskemidler. Den er effektiv til vask, og tøff mot smuss og fett. Spray kjøleskapet og tørk over med en klut. Glassplatene i kjøleskapet kan også vaskes med Glass & Speil.

Gammel mat kan fort danne bakterier, ha derfor matavfall i lukket beholder – for du kildesorterer vel? Gå også ut med søpla regelmessig – selv om søplekassa ikke er helt full.