Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Vaske kjøkkenet? Se vår vaskeguide her | Klardag
Hus & hjem

Vaskeguide: Vaske kjøkkenet helt rent – så klart

For noen er kjøkkenet kun et sted man lager mat. For andre er det hjemmets samlingspunkt. Uansett er det hyggelig for alle når kjøkkenet er rent, er det ikke? Derfor deler vi våre beste tips til hvordan du kan vaske kjøkkenet.

Et rent kjøkken. foto

Du kommer langt med bare klut, mopp og vann, men noen ganger er det behov for å bruke vaskemidler for å få ting ordentlig rent. Så, har det noe å si hva slags vaskemidler du velger? Vi sier: Klart det har noe å si, og kommer derfor til å tipse deg om hvordan du kan vaske kjøkkenet med Klar-produkter – slik at du får et strålende resultat, og en god og mild følelse for både deg, miljøet og hjemmet ditt!

Når vasket du kjøkkenet sist?

“Jeg gjorde det jo senest i dag tidlig” mener du kanskje når du tenker tilbake på at du tørket kjøkkenbenken fri for brødsmuler, og vasket med en klut og kjøkkenspray. Men vi mener når vasket du kjøkkenet ordentlig sist – altså en skikkelig grundig rengjøring?

Mens noen vasker alt, ofte. Foretrekker andre å bare ta det mest nødvendige – når det er nødvendig. Vi skal ta for oss del for del av rengjøringen, og vi starter med den mest hardtarbeidende på kjøkkenet, nemlig stekeovnen.

Vaske kjøkken

Vaske stekeovn

Det beste er alltid å tørke over stekeovnen etter bruk og sørge for at den aldri blir skikkelig skitten. Det er enkelt å si, men når alt kommer til alt så er det ikke alltid man gjør som man bør. Derfor deler vi noen tips til hvordan du kan vaske stekeovnen:

Ved mye fastbrente matrester

Da trengs en forbehandling. Her kan du sette ovnen på 150 grader med en ildfast form med vann i ca. èn time, la ovnen avkjøle seg litt før du går igang med klut og Klar Kjøkkenspray.

Vannet damper av på 150 grader og godgjør det fastbrente så det blir enklere å fjerne. Jo lenger dampen får stå, jo enklere blir det å fjerne så tiden kan justeres. Pass på når du åpner ovnen, for da kommer øyeblikkelig varm damp som potensielt kan brenne deg. Sørg for at ovnen er avkjølt nok til at du kan begynne å vaske innvendig, før du går i gang.

Tørk/skrubb bort smusset før du skyller av overflatene. Vaskemiddel bør ikke være igjen i ovnen når det varmes opp på ny, for da kan overflatene ta skade, så tørk over med fuktet klut før du sier deg ferdig.

Ved en lett tilsmusset ovn

Hvis ovnen ikke er så skitten trenger du fortsatt en klut og Klar Kjøkkenspray. Er det vanskelige flekker kan du la vaskemiddelet virke en stund. Alt fra 5-60 minutter er greit, så lenge ovnen er av. Tørk/skrubb bort smusset før du skyller av overflatene. Vaskemiddel bør ikke være igjen i ovnen når det varmes opp på ny, for da kan overflatene ta skade, så tørk over med fuktet klut før du sier deg ferdig.

Vaske kjøkkenviften

Først av alt må du trekke ut stikkontakten eller slå av sikringen. Deretter kan du ta ut filteret fra kjøkkenviften. De fleste av dagens vifter har filtre som kan vaskes på normalt vaskeprogram i oppvaskmaskinen din – men for å være sikker bør du sjekke bruksanvisningen for å se om filteret ditt tåler maskinvask.

Har du rota bort denne – eller funnet ut at det ikke er anbefalt, kan du vaske filteret for hånd. Fyll oppvaskkummen med varmt vann, bland i litt oppvaskmiddel – som for eksempel Klar Oppvask, og legg filteret i bløt. Det kommer nok til å være fullt av fett så det kan være greit å bruke en gammel oppvaskbørste for å rense ordentlig.

La det lufttørke godt før du setter filteret på plass. Det kan være lurt å ta en liten vaskerude på undersiden og kantene av viften. Klar Kjøkkenspray er tøff mot smuss og fett – spray på en klut og tørk over kjøkkenviften.

Vaske vasken

Oppvaskkummen får mye omgang med både vann og oppvaskmiddel, så man skulle tro at dette var det reneste stedet på kjøkkenet. Det er kanskje derfor å ofte glemmer å vaske den ordentlig?

Vaske kjøkken med Klar kjøkkenspray

Kjøkkensprayen er tøff mot oppsamlingen av matrester, fett, støv og såpe, og etterlater seg et skinnende rent resultat. Ikke glem å vaske blandebatteriet også! Det kan også lønne seg å bruke en rørrens for å forebygge tette rør eller vondt lukt fra rørene. Noen ganger kan det også være tilstrekkelig å koke opp et par liter med vann og helle i sluket.

Vaske kjøkkenskap

For de som har skap fulle av servise, glass og matvarer kan dette virke som en krevende oppgave, men den er ikke umulig. For å ikke miste motivasjonen anbefaler vi å ta få skap av gangen. Start med å tømme et skap eller to for innhold. Dette innholdet kan du senere sortere – trenger du virkelig alt, eller kanskje du oppbevarer ting som gikk ut på dato for et år siden?

Støvsug skapet slik at du får vekk smuler, og vær nøye med sprekker og hjørner. Ikke bruk for mye vann, men hvis det er søl i skapet må du selvfølgelig vaske det vekk. Fyll en bøtte med vann og tilsett Klar Allrent, og bruk en god gammeldags klut. Allrent er skånsomt mot fine overflater på fronter, håndtak eller andre ting og passer derfor utmerket til de delene av kjøkkenet som ikke drukner i fastbrent mat.

Har du dårligere tid, hater bøtte eller tøffere flekker å fjerne? Spray kjøkkensprayen på en klut og vask over. La det tørke godt før du fyller skapene igjen – og nå har du sjansen til å sortere ordentlig! Husk også å vaske godt under oppvaskbenken, eller hvor du måtte oppbevare søppel.

Sist, men ikke minst

Det er flere ting du må huske på når du skal vaske kjøkkenet. Håndtak og lysbrytere blir tatt på av de fleste, om ikke alle, som ferdes på kjøkkenet. Kanskje kutter du kjøtt og må plutselig inn i skuffen for å hente noe, og du gjør det uten å vaske hendene? Det kan være mange scenarioer her, men poenget er at bakterier forflytter seg og alle tingene på kjøkkenet – selv de minste, trenger en vask innimellom.

Ta litt vann og Klar Allrent på en klut og vask over håndtak til skuffer og skap, kjøleskap og dører. Gå også over lysbrytere.