Warning: Undefined array key "deo-wizard" in /srv/web1/klar/klardag.no/wp-content/themes/Kodeks-WP-theme/functions.php on line 936
Tips til å vaske vannkoker og kaffekanne | Klardag
Hus & hjem

Tips til å vaske vannkoker og kaffekanne

Det gråhvite belegget i vannkokeren eller den mørke misfargingen i kaffekannen går en tung tid i møte med disse rådene.

Vaske vannkoker og kaffekanne. Foto

Vannkokeren er flittig brukt i mange hjem, og tar du en titt oppi den, vil du kanskje oppdage et heller udelikat belegg. Er vannkokeren velbrukt, er det gjerne snakk om kalk. Drar du fingeren over, kjenner du kanskje at overflaten på belegget er litt ruglete – og steinhardt!

De fleste steder i Norge har bløtt vann, altså vann som ikke inneholder så mye kalk. Likevel vil det over tid danne seg et kalkbelegg i vannkokeren. Har du brønnvann på hytta, vil du sikkert merke at problemet er mye større der, siden brønnvann som regel er mer kalkholdig.

Slik kan du vaske vannkoker

Når vann varmes opp, dannes det lett kalk som ikke er vannoppløselig. Det som skal til for å få kalken til å løse seg opp, er syre. Derfor er eddik et godt triks når du skal ta knekken på kalk.

Det gjelder også når du skal vaske vannkokeren. Fyll beholderen med vann og hell i en god slant vanlig husholdningseddik. Deretter koker du opp blandingen. Hvis belegget er tykt, må du kanskje gjenta prosessen noen ganger, men vannkokeren blir garantert ren. Etter renseprosessen koker du opp en runde med rent vann for å fjerne de siste eddikrestene.

Ha sitron i vannkokeren

Sitron vil ha samme funksjon som eddik, men er ikke så konsentrert. Men neste gang du har glemt en halv sitron på benken og den har blitt litt tørr og trist, ikke kast den! Skjær den opp og hiv den i vannkokeren sammen med vann og kok i vei! Dette er særlig et fint vedlikeholdstips til vannkokere der varmeelementet sitter inne i selve beholderen, slik at du ikke kan vaske den i kum eller oppvaskmaskin.

sitron

Slik kan du vaske kaffekannen

En velbrukt kaffekanne eller termos vil også få et ulekkert belegg innvendig over tid. Selv om du er flink til å skylle den etter bruk, blir kaffekannen gjerne helt brunsvart etter lengre tids bruk, og det er vanskelig å komme til med oppvaskbørsten.

Hvis du ikke rengjør kaffekannen skikkelig, vil belegget etter hvert gi en vond bismak på kaffen. Stikker du nesa ned i kaffekannen og det lukter litt surt, er det på tide å gi den en skikkelig vask.

Det enkleste er å ha oppi en tablett med oppvaskmiddel for oppvaskmaskin. Hell på kokende vann og la blandingen stå noen timer, gjerne natten over. Skyll kannen grundig for å bli kvitt alle restene av såpe – og nyt synet av en skinnende blank beholder.

Bakepulver gjør også susen i kaffekannen

Et veldokumentert kjerringråd for kaffekanner og termoser, er bakepulver. Kjekt å bruke på hytta, for eksempel, hvis du ikke har maskinoppvaskmiddel tilgjengelig der. Fyll kaffekannen eller termosen halvfull med varmt vann og ha i 2-3 teskjeer bakepulver. Rist litt på kannen sånn at blandingen løses godt opp. Etter noen timer kan du helle ut vann med små og store flak av brunt belegg. Skyll godt – og kos deg med en kopp kaffe uten bismak.

3 kjappe steg til ren vannkoker og kaffekanne

  • Syre tar knekken på kalken i vannkokeren – eddik eller maskinrens er enkelt og effektivt.
  • Brunt belegg i kaffekannen forsvinner med en oppvaskmaskintablett eller bakepulver.
  • Uansett rensemetode: Husk grundig skylling/koking med rent vann etterpå.